De gezondheidsvoordelen van kurkuma

Ja, kurkuma heeft vele gezondheidsvoordelen. Welke? Daar kom je zo achter, want we beginnen bij het begin. Wellicht weet je nieteens wat kurkuma is of heb je er wellicht wel eens van gehoord, maar weet je niet meer precies wat het is. Het is namelijk een specerij, afkomstig uit Aziƫ. Specifieker nog, het wordt ook wel de Indiase geelwortel genoemd, of koenier. Deze exotische specerij is vooral populair door het gebruik ervan in India, het is namelijk zo dat kurkuma het hoofdbestanddeel is van kerriepoeder en kerrie typeert, zoals iedereen wel weet, de Indiase keuken. Een belangrijkere reden voor kurkuma kopen is echter het gezondheidsvoordeel wat erbij komt kijken. Dit weten veel mensen helaas niet.

Preventieve voordelen

Kurkuma kopen is vooral belangrijk voor de gezondheidsvoordelen die erbij komen kijken. Veel mensen weten namelijk niet wat er de afgelopen jaren allemaal ontdekt is over de kurkumaplant en de effecten die ermee gemoeid zijn. Een van de belangrijkste voordelen is bijvoorbeeld dat het in verband wordt gebracht met het voorkomen van Alzheimer en andere ziektes en aandoeningen die in verband worden gebracht met veroudering. Daarnaast is er een bepaald hormoon wiens aanmaak wordt gestimuleerd door kurkuma, waar een gebrek van in de wetenschap in verband wordt gebracht met kanker. Kortom, kurkuma stimuleert de aanmaak van dit hormoon waar vaak een tekort van is.

Andere aandoeningen

Kurkuma stimuleert ook de aanmaak van dopamine en serotonine. Dopamine wordt in de volksmond vaak aangeduid als het chocoladehormoon en een andere benaming voor de hormonen dopamine en serotonine is ook wel de gelukshormonen. Dit wordt natuurlijk liefkozend bedoeld, maar deze termen doen af aan de werkelijke betekenis. Deze hormonen zijn namelijk verantwoordelijk voor executieve functies, wat in feite het hele functioneren betreft, maar ook voor je stemming. Een tekort in deze hormonen betekent in de praktijk vaak dat iemand lijdt aan depressie of depressieve klachten ervaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *