Als jij geïnteresseerd bent in de technologie achter een brace dan raad ik je aan om deze blog te lezen. Hierin zal ik uitleggen welke wetenschappen achter een brace zitten en wat de werking ervan is.  

Compressiebrace 

In een vorige blog is al uitgelegd dat de compressiebrace de meest voorkomende brace is. Het is een sterk stuk elastisch verband dat bijvoorbeeld op je knie, enkel of pols kunt dragen voor verlichting van de pijn. De compressiebrace is alleen zoveel meer dan alleen een stuk elastisch verband. Heb je ooit van proprioceptie gehoord? Dit is de wetenschap dat je brein kan focussen op het bewegen van een bepaald gewricht. Doordat er druk staat op het gewricht gaat het brein de focus leggen op het gecontroleerd bewegen van dat gewricht. Door deze proprioceptie brace kan je dus gewoon lopen of dingen vastpakken zonder het gewricht te belasten.  

Semi-rigide brace 

Een semi-rigide brace levert net als de compressiebrace ook druk op het gewricht. Een semi-rigide brace heeft alleen een paar harde kunststof delen aan de zijkan toegevoegd. Deze brace wordt gedragen bij gewrichten die zelfs bij een compressiebrace nog de neiging hebben om veel te zwikken. Het zit wat minder lekker, maar de kunststof delen aan de zijkant van een brace zorgen ervoor dat het gewricht niet naar links of rechts kan schieten. Aan de voorkant en achterkant zitten geen harde verstevigingen. Het lichaamsdeel kan dus wel op de natuurlijke manier buigen. Er is wat minder bewegingsvrijheid maar met een semi-rigide brace kan de patiënt wel lopen.  

Rigide brace 

In tegenstelling tot de semi-rigide brace kan je met een rigide brace niet goed lopen. Een rigide brace geeft namelijk zoveel stabilisatie dat beweging van het gewricht onmogelijk gemaakt wordt. Aan de zijkant van het gewricht zitten de kunststof verstevigingen die het zwikken tegenhouden. Vaak is een horizontale versteviging aangebracht die ervoor zorgt dat het lichaamsdeel ook niet kan buigen. Dit kan je zien als een soort spalk. Door deze ultieme stevigheid en stabilisatie krijgt het gewricht en de spieren erom heen rust om te herstellen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *