Heb je jezelf wel eens afgevraagd: ‘hoe wordt zo’n brace eigenlijk gemaakt? In deze blog ga ik uitleggen hoe deze wonderbaarlijke hulpmiddelen worden gemaakt zodat ze optimale steun kunnen bieden. 

Op maat gemaakt 

Elk mens is uniek. Het zou dan ook rampzalig aflopen als iedereen dezelfde brace uit een massafabriek toegewezen kreeg.  Bij de een zou die veel te strak zitten, bij de ander weer te wijd. Ik wil mij niet indenken hoeveel gewrichten zouden bezwijken door het gebrek aan steun.  Een semi-rigide brace wordt gelukkig voor iedereen op maat gemaakt. Hierdoor biedt een semi-rigide brace voor elke patiënt optimale comfort en ondersteuning.  

Opmeten  

Als eerst moet het gewricht worden opgemeten. Dit wordt altijd in een kliniek gedaan. Als het gewricht van de patiënt is gescand zie je op de computer een 3d model van het been verschijnen. Met hardschuim kan de computer het 3d model uitprinten. Daardoor hoeft de patiënt niet op de kliniek te blijven als de brace wordt gemaakt.  

Vakwerk 

Het maken van de brace gebeurt vaak in een speciale werkplaats en niet in de kliniek zelf. Hier gaat een vakman de brace met de hand maken. Bij elke stap wordt het uitgeprinte 3d model gebruikt om te kijken of alles precies past. Een warm gemaakt vel kunststof wordt over het 3d model heen gelegd. De vakman drukt het aan zodat het nauw om het uitgeprinte 3d-model past. Als het kunststof is opgehard hoeft de vakman alleen de overige kunststof te verwijderen. Dan bevestigt de vakman het ondersteuningsmechanisme op de op maat gemaakte brace. Als laatste worden zachte siliconen strips op de uiteinden bevestigt zodat de brace geen pijn gaat doen bij het dragen.  

Passen 

Als de brace is gemaakt wordt er in de kliniek nog een afspraak gemaakt om de brace te passen. Als de patiënt enige pijn ervaart van de brace zelf wordt de brace teruggestuurd naar de werkplaats voor aanpassingen. Pas als de brace helemaal perfect past op de been van de patiënt wordt de brace meegegeven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *