Meest voorkomende sportblessures

Veel sporten zijn explosieve sporten. Vanuit een stilstand moet je bijvoorbeeld een sprintje trekken. Vaak maak je tijdens het spel ook veel draaiende bewegingen. Meestal gaat dit goed maar soms kan je kan je lichaam de klap niet goed opvangen. Vaak heb je maar een paar dagen last maar het kan ook langdurig aanhouden. Lees hieronder wat de meest voorkomende sportblessures zijn en hoe je het risico kan verminderen.

Een van de meest voorkomende blessures is een knieblessure. Vooral hardlopers, wielrenners, voetballers en hockeyers hebben last van hun knieën. Zij maken vaak onverwachtse draaiende bewegingen wat kleine scheurtjes kan veroorzaken. Kleine scheurtjes kunnen hebben als gevolg scheuring van de voorste kruisband of binnenste knieband. Een blessure kan ook ontstaan door overbelasting van het kniegewricht. Door vaak knie-oefeningen te doen loop je veel minder risico op knieblessures.

Bij fitness, hockey en wielrennen ontstaan vaak ook rug-en nekklachten. Te veel spierspanning of een onnatuurlijke houding spelen hierin een rol. Maar ook stress en emoties kunnen nekklachten veroorzaken. Vaak houden nekklachten niet heel lang aan. Na ongeveer 2 à 3 weken zijn ze verholpen. Als je langer last hebt van klachten kan je het beste naar de huisarts gaan. Rugklachten worden vaak ook veroorzaakt door een slecht matras en een verkeerde houding of te veel stress. Door tijdens de training wat simpele rug oefeningen te doen kan je al een rugblessure voorkomen.

Een derde blessure die vaak voorkomt is een hamstringblessure. Deze blessure ontstaat meestal als je een explosieve beweging maakt. Bewegingen worden vaak ongecontroleerd uitgevoerd. Je kan een hamstringblessure voorkomen door goed op te warmen. Vooral als het buiten koud is, is een goede warming up en een cooling down een must.

Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk dat je altijd goede sportschoenen draagt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en demping. Ga daarnaast naar een sportschool waar je goede begeleiding krijgt en waar je altijd uitleg kan vragen over de fitnessapparaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *