Wist je dat in Nederland meer dan een miljoen mensen last hebben van gewrichtspijn? Voor deze mensen is het pijnlijk om zich veel te bewegen, hun gewrichten kunnen dat niet aan. Deze mensen zoeken hun toevlucht in braces. Maar welke soorten braces heb je eigenlijk? In dit artikel ga ik uitleggen welke typen er zijn en wanneer benodigd is bij welke klachten.   

Compressiebrace  

De eerste en meteen ook de meest bekende is de compressiebrace. Deze is voor de minst erge klachten zoals een blessure of een verzwikte enkel. De compressiebrace is een stuk sterk elastisch verband dat het gewricht steunt. Heb jij nou lichte pijn in bijvoorbeeld je knie, enkel, pols of elleboog? Dan is een compressiebrace de snelste en makkelijkste oplossing. Je bent nog volledig mobiel en het bewegen van het gewricht doet niet langer pijn. Voor milde klachten hoef je niet langs een huisarts maar kan je een compressiebrace gewoon bij een sportzaak halen. 

Semi-rigide brace  

Als helemaal geen druk kan zetten op je been door de gewrichtspijn is het nodig om te upgraden naar een semi-rigide brace. Als je gewricht zo zwak is dat je bijvoorbeeld niet op het been alleen kan staan heb je een semi-rigide brace nodig. Deze brace heeft aan de twee zijkanten kunststof verstevigingen waardoor je knie niet kan zwikken. Je gebruikt dus nog wel je spieren om te staan maar het gewricht wordt op zijn plaats gehouden. Met deze brace heb je minder mobiliteit omdat je het gewricht niet kan draaien. Het zal raar, zwaar en onnatuurlijk voelen, maar je kan met dit type brace gelukkig gewoon lopen.  

Rigide brace 

Deze brace krijg je pas na een stevig ziekenhuisbezoek. De brace is alleen voor mensen met erge klachten zoals botbreuken. In tegenstelling tot een semi-rigide brace kan je het been helemaal niet meer bewegen. Een rigide brace zorgt er niet alleen voor dat het gewricht niet naar de zijkanten kan zwikken, maar ook het naar voren klappen is onmogelijk gemaakt. Door deze krachtige versteviging wordt er bij het lopen weinig druk gezet op het gewricht waardoor het kan herstellen. Het lopen zal je in dit type brace alleen niet soepel vergaan. Met het gezonde been maak je een stap en het andere been trek je erachteraan. Maar na een aantal weken met dit type brace te hebben rondgelopen is je gewricht zo goed hersteld dat een semi-rigide brace afdoende is.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *