Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Je denkt misschien dat een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder hetzelfde werk doen, maar dat is niet zo. Een deurwaarder kan meer incassotaken uitvoeren dan een incassobureau. Een gerechtsdeurwaarder is in feite een ambtenaar die schulden int van debiteuren met betrekking tot een schuldeiser. De hoofdtaak van een gerechtsdeurwaarder is net zo eenvoudig als het innen van schulden. Een gerechtsdeurwaarder heeft echter meer juridisch arsenaal en macht dan een incassant van een incassobureau. Een deurwaarder heeft de bevoegdheid om dagvaardingen uit te vaardigen, wat een officieel beroep is om voor de rechtbank te verschijnen. Een gerechtsdeurwaarder is bevoegd om juridisch advies te geven en waar nodig ook beslag te leggen op vermogen en inkomen.

Do’s en don’ts van een gerechtsdeurwaarder

Een deurwaarder inschakelen betekend dat de deurwaarder de bevoegdheid heeft om beslag te leggen op goederen en inkomsten. Er zijn een aantal beperkingen. Sommige regels en protocollen moeten worden gevolgd voordat dergelijke acties worden ondernomen. Een deurwaarder kan beslag leggen op de goederen van een schuldenaar. Maar voordat dat kan, moet een gerechtsdeurwaarder toestemming vragen aan de rechtbank. Daarnaast moet er een zaak tegen de schuldenaar zijn aangespannen voordat de rechter de toestemming kan verlenen. Aan de andere kant zouden de debiteuren gratie hebben gekregen om de vordering te betalen vóór de gespeculeerde datum waarop de beslaglegging op het onroerend goed zal plaatsvinden. Komt de debiteur niet opdagen, dan kan de gerechtsdeurwaarder de woning voor onbepaalde tijd opmeten.

Beperkingen van een gerechtsdeurwaarder

Een deurwaarder kan beslag leggen op eigendommen van een schuldenaar, maar een deurwaarder mag geen beslag leggen op bedden, voedsel, kleding, wasmachine, computer, koelkast, levensbehoeften en andere hulpmiddelen die de schuldenaars gebruiken om inkomsten te genereren. Volgens de wet moet een schuldenaar enkele inkomsten genererende activa overhouden. Als een deurwaarder beslag legt op die goederen, kan hij of zij het risico lopen door de schuldenaar voor de rechter te worden gedaagd. Er is ook een loonbeslag dat moet worden berekend. Meestal is de persoon of het bedrijf dat de deurwaarder inhuurt verantwoordelijk voor de betaling van het beslagvrije tarief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *